44
Vafle jsou lahodný a všestranný dezert, který si můžete vychutnat k snídani, svačině nebo i dezertu. Dokonalé wafle by měly být křupavé venku, ale měkké a nadýchané uvnitř. Jak toho dosáhnout?
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku másla, změklého
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku mléka
Postup:
- V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce utřete máslo a cukr dohladka. Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a mléko do máslové směsi a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Těsto nalijte na rozpálený vaflovač a pečte podle pokynů výrobce.
- Upečené wafle ihned podávejte s máslem, javorovým sirupem, ovocem, šlehačkou nebo jinými oblíbenými polevami.
Tipy pro dokonalé wafle:
- Použijte kvalitní mouku. Polohrubá mouka je ideální pro wafle, protože jim dodá křupavou strukturu.
- Nepřešlehejte těsto. Pokud těsto příliš prošleháte, wafle budou tuhé a gumové.
- Nechte těsto odpočinout. Po smíchání ingrediencí nechte těsto 10-15 minut odpočinout. To pomůže mouce absorbovat tekutinu a wafle budou nadýchanější.
- Pečte wafle na středním ohni. Pokud budete wafle péct na příliš vysokém ohni, spálí se zvenčí, ale uvnitř zůstanou syrové.
- Nespěchejte s podáváním. Vafle jsou nejlepší, když se podávají hned horké.
Varianty:
Existuje mnoho variant receptu na wafle. Můžete přidat čokoládové chipsy, borůvky, ořechy nebo koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek. Můžete také experimentovat s různými druhy mouky, například celozrnnou moukou nebo mandlovou moukou.
Dokonalé wafle jsou lahodným a snadným způsobem, jak potěšit sebe i své blízké. S trochou experimentování najdete svůj oblíbený recept a budete si je užívat po mnoho let.